Kullar

Nu är alla valpar registrerade hos SKK, både rottisar och mopsar så nu står det inte på förrän stamtavlorna kommer med posten =)

Idag efter invägningen så satte jag mig och tog en titt på viktstatistiken och gjorde en jämförelse mellan C-kullen och de tidigare kullarna. Jag tittade på kullen genomsnittliga vikt och blev klart överraskad då valparna i C-kullen är otroligt mycket större än de tidigare. Genomsnittsvikten på en valp ur C-kullen är idag äe 1713 gram. Motsvarade siffra för B-kullen är 1137 gram och för A-kullen 810 gram. Att det skulle skilja är ganska naturligt då det bara är 4 valpar i C-kullen men att skillnaden skulle vara så stor kunde jag aldrig föreställa mig. Tyngst idag är Burfelts Cute Courtney som väger in på 1838 gram och kommer att passera 2 kg på sin treveckorsdag, i morgon alltså. I A-kullen vid samma ålder så vägde Burfelts Armageddon in på 1130 gram och i B-kullen vägde Burfelts Born To Be Wild in på 1420 gram. Tittar man på de som väger minst så är det Burfelts Charismatic Charlotte som idag väger 1473 gram. I A-kullen var det Burfelts Ariel som vägde 550 gram och i B-kullen Burfelts Buffalo Soldier på 528 gram. Nu hör det till saken att både Burfelts Ariel och Burfelts Buffalo Soldier var väldigt små jämfört med sina kullsyskon som fick ett naturligt försprång vad gäller vikten.

Föga förvånande är ju att färre valpar i en kull växer snabbare, dock trodde jag inte att skillnanden skulle vara så markant. Nu måste man dock ha i minnet att båda föräldrarna till C-kullen är tämligen välväxta hundar så det har säker lite påverkan samtidigt som snittvikten vid födseln var 15.20% högre för C-kullen. Hur påverkar detta individerna i framtiden då? Ja, med tanke på att Burfelts Ariel idag är största tiken i A-kullen och Burfelts Buffalo Soldier idag väger in på runt 50 kg så ser det inte ut som det spelar någon större roll vad de väger under valptiden.

Har från olika håll fått frågan varför jag följer deras vikter så noga, man menar att det inte har nån större betydelse i långa loppet. Men jag vill dokumentera så mycket som möjligt runt en valpkull då det ger mig konkreta fakta i historiken. Dessutom är det just vikten som är första indikationen på att nåt inte står rätt till hos en valp. En valp som slutar att äta eller äter dåligt, oavsett anledning kommer att tappa vikt omgående, även om den verkar pigg och normal i alla andra avseenden. Med stenkoll på vikten upptäcker jag detta direkt och kan vidta lämpliga åtgärder. Jag har till min hjälp ett egenutvecklat system för detta som inte bara jämför vikten från dag till dag utan även över tid. Jag kan t.ex. se hur viktuppgången varit de 3 senaste dagarna jämfört med de 3 tidigare dagarna. På så sätt upptäcker jag om en viktminskning är tillfällig, vilket är rätt vanligt, eller om det är ett problem som spänner över längre tid.

Idag har Burfelts Compassionate Carmen (Beige valp) öppnat ögonen så då står det inte på förrän de andra öppnar sina ögon.

 

Tidigt i morse så genomfördes en parning mellan Burfelts Alana eller Nelly som hon kallas och Zumas Crezzendo. Vi kommer strax att göra ytterligare ett försök att få ett häng mellan de båda. Sedan är det bara att vänta 4 veckor innan vi kan göra ett ultraljud för att se om det tagit. Denna kombination kommet, om det tar sig, att utgöra en av hörnstenarna inför en kommande brukslinje.